Екслібрис як нарис історії культури України, комплексу духовних здобутків суспільства

  • Petro Nesterenko Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури
Ключові слова: екслібрис, художник, конкурси, ювілейні дати, культура, театр, музей, колекціонери, поети, музиканти, композитори, актори

Анотація

Екслібрис або книжковий знак, виконується художниками для своїх друзів і знайомих, частіше безкоштовно, а також для участі в міжнародних чи місцевих конкурсах, до пам’ятних або ювілейних дат, а також на замовлення, переважно для заможних іноземних колекціонерів. Таким чином, екслібрис є важливим джерелом історії та культури не лише України, а всього людства.

            Особливою популярністю користувалась творчість легендарного поета, музиканта і актора Володимира Висоцького, у якого було чимало шанувальників. Вони замовляли екслібриси Миколі Бондаренку з Сумської області, Оресту Криворучку з Чернівців, Миколі Неймешу та Олексію Литвинову з Харкова. Останній на початку 1990-х рр. створив для Вадима Альбертіна з Очакова 2 десятки екслібрисів з образом В. Висоцького та героїв його творів. Не менш популярною  в мистецтві екслібриса був образ Анни Ахматової. Її поетичні рядки приваблювали мільйони людей протягом останніх десятиліть, як у нашій країні, так і за кордоном.

            Автор понад тисячі екслібрисів, Давид Беккер з Одеси – художник широкого тематичного діапазону. Його творчість презентована портретними образами відомих композиторів і серією «Карнавали Венеції».

            Не менш цікаві кольорові екслібриси Аркадія і Геннадія (батька й сина) Пугачевських, Володимира Вишняка з Києва, Василя Леоненка з Чернігова та ін.

            Майстри книжкового знаку полюбляють вшановувати видатних діячів культури і мистецтва минулого й присвячувати їм екслібриси пам'яті. Чимало таких графічних мініатюр створили Георгій Сергєєв з Києва, Борис Дроботюк зі Львова, Іван Балан з Чернівців та інші.

            Екслібриси Заслуженого художника України Іван Крислача зі Львова присвячені солістам Львівської національної опери ім. С. Крушельницької та акторам Львівського театру              ім. М. Заньковецької. Він також є автором численних книжкових знаків для львівських музеїв.

Посилання

Анна Ахматова в графике и экслибрисе к 125-летнему юбилею. Одесса: Издание В. Селиванова, 2014. 17 с.
Антология ахматовского экслибриса. Одесса: Издание В. Селиванова, 2014. 19 с.
Антология ахматовского экслибриса. Вып. 2. Одесса: Издание В. Селиванова, 2016. 15 с.
Давид Беккер: Звучащей музики штрихи. Одесса, 2010,10 с.
Давид Беккер: Венецианский карнавал. Графика. Одесса, 2014, 10 с.
Екслібрис Івана Крислача / вступ. слово Р. Яціва. Львів, 2009.
Нестеренко П. Утвердження національного характеру – основа художньої сутності українського книжкового знаку // Дзвін. Львів. 2018. № 5. С. 163-167.
Український книжковий знак XIX-XX століть : каталог колекції Степана Давимуки : у 3 т. / упоряд. і авт. вступ. частини Л. Купчинська; наук. ред. Л. Снісарчук. Львів: Апріорі, 2017.
Опубліковано
2020-11-18
Розділ
МИСТЕЦЬКА ТВОРЧІСТЬ У ПОЛІ КУЛЬТУРОЛОГІЧНОГО ЗНАННЯ