Скетчінг як ефективний інструмент творчої діяльності

  • Світлана Георгіївна ПАШУКОВА Київський національний університет технологій та дизайну
  • Дар’я Андріївна ЧЕМБЕРЖІ Київський національний університет технологій та дизайну
  • Антоніна Петрівна ДУБРІВНА Київський національний університет технологій та дизайну
Ключові слова: скетчінг, творчий процес, методи скетчінгу, практичний інструмент, візуалізація ідей, художня творчість, образотворче мистецтво

Анотація

Стаття досліджує аспекти скетчінгу як особливого практичного інструменту реалізації авторських концепцій в мистецький практиці. Проведено аналіз різних методів та підходів, технік і стратегій в арсеналі художників, дизайнерів та інших фахівців у системі образотворчості, що дозволило зробити класифікацію основних типів скетчінгу. Методологія дослідження спирається на застосування системного підходу в дослідженні скетчінгу та комплексному використанні аналітично-структурного, компаративного і емпіричного методу, а також моделюванні й узагальненні. Виявлено позитивний вплив скетчінгу на формування і розвиток авторської концепції та реалізацію мистецьких та дизайн проєктів. Підкреслено роль скетчінгу як важливого комунікативного елементу в командній роботі над створенням візуальної продукції, а також його значущість у досягненні успіху в творчих професіях образотворчого спрямування. Скетчінг як самостійна форма художньої діяльності, а також важливий етап творення, дозволяє художникам і дизайнерам візуалізувати свої пошуки. Цей процес має практичне значення, оскільки допомагає виявити й розвинути нові ідеї, експериментувати з різними рішеннями та відобразити свої думки на папері або в цифровому форматі, що відкриває широкі можливості для розвитку індивідуального стилю. Застосування різних методів скетчінгу дозволяє знайти оптимальний підхід до роботи з ідеями та концепціями. Результати дослідження показують, що скетчінг сприяє розвитку креативного мислення, покращує комунікацію та спілкування в творчих колективах та сприяє досягненню успіху в творчих професіях. Скетчінг як креативний процес може стимулювати позитивну емоційну реакцію від творчості, забезпечуючи естетичне задоволення та спрямовувати до досягнень нових вершин у художній діяльності, спонукаючи до постійного вдосконалення.

Посилання

1. Белянський О.Короткочасний рисунок і майстер клас: Навч. посіб. Луганськ: ЛДКІКМ, 2008. 124 с.
2. Грегорі Д. Малювання на сніданок. Тисяча способів насолодитися життям, навіть якщо часу немає ні на що. Київ: ArtHuss, 2020. 160 с.
3. Журавльова Н. Начерк у навчальній програмі з рисунка НАОМА: методичні й технічні особливості. Збірник наукових праць «Українська академія мистецтва». 2019 (27). Сс. 105-110.
4. Макушина І. Начерк як засіб оволодіння мистецтвом рисунка. Наукові праці Чорноморського державного університету імені Петра Могили комплексу "Києво-Могилянька академія». 2012. Вип. 188 (176). Сс. 76-80.
5. Lewis M. Sketching from the Imagination: Creatures & Monsters review. Вy 3dtotal Publishing (Herausgeber), 2019. 320 р.
6. Simblet S. Sketch Book for the Artist. Publishing house DK Publishing. 2019. 264 р.
7. Simblet S. Sketchbook for the Artist: Innovative, Practical Approach to Drawing the World Around You. Publishing house DK Publishing, 2019. 264 р.
8. Steur R.Sketching the Basics. Publishing house Bis Publishers, 2020. 204 р.
9. Eissen K., Roselien Steur R Sketching the basics. BIS Publishers, 2011. 204 р.
10. Khiabanian А. Conceptual sketches in architectural design. Supreme Century, 2014. 170 р.
Опубліковано
2023-12-28
Розділ
ВІЗУАЛЬНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ