Тенденції та перспективи універсального дизайну для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

  • Анастасія Віталіївна ВАРИВОНЧИК Київський національний університет культури і мистецтв
Ключові слова: універсальний дизайн, безбар’єрний простір, безбар’єрність, доступність, безпека

Анотація

Сучасні тенденції та перспективи зарубіжної та української технічної та художньо-проектної діяльності зумовлені розвитком матеріальної та духовної культури суспільства, прогресом у науці та технологіях. Мета цієї статті – проаналізувати соціальні та культурологічні аспекти концептуальної сутності засад універсального дизайну, визначити його тенденції та перспективи для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення в Україні. Методологія даного дослідження включає методи вивчення, узагальнення, аналізу та синтезу, що виконуються за допомогою логічного та абстрактного мислення. Універсальний дизайн розглядається у контексті соціальних та культурологічних питань. З’ясовано тенденції та перспективи універсального дизайну. Міждисциплінарне комплексне дослідження відповідає логіці наукового пошуку і є сферою взаємодії соціології, культурології, а також архітектури, містобудування та ін. Встановлено, що універсальний дизайн є загальнокультурним фактором, який здійснює вплив на соціокультурне існування, життєдіяльність та працездатність людини. Для усвідомлення соціально-інноваційних процесів використано науковий апарат та логіка художньотворчого мислення. За допомогою універсального проектування та дизайну в соціокультурному просторі формуються нові норми та критерії, розширюються можливості для повноцінного існування особистості у суспільстві,  поєднуючи безбар’єрність, доступність, зручність, інформативність, безпеку. Підкреслено соціокультурне спрямування України на загальноєвропейські цінності та стандарти при вирішенні глобальних проблем людства. Поява та розвиток нового напряму в дизайні, соціальне, економічне та культурологічне значення універсального дизайну потребують наукового теоретичного осмислення, що визначає актуальність дослідження.

Посилання

1. Азін В., Байда Л., Грибальський Я., Красюкова-Еннс О. Доступність та універсальний дизайн: навч.-метод. посіб.
URL:https://ud.org.ua/images/pdf/Dostupnist_ta_universalniy_dizayn.pdf
2. Байда Л., Красюкова-Еннс О., Буров С., Азін В., Грибальський Я, Найда Ю. Інвалідність та суспільство: навчально-методичний посібник.
URL: https://ud.org.ua/images/pdf/Invalidnist_ta_suspilstvo.pdf
3. Доступність до об’єктів житлового та громадського призначення для людей з інвалідністю. Метод. посіб. Вид. 5.
URL: https://ud.org.ua/images/pdf/Dostupnist_do_objektiv.pdf
4. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності». Відомості Верховної Ради України (ВВР), № 34, 2020, ст. 237.
5. Зубченко С., Каплан Ю., Тищенко Ю. Створення безбар’єрного середовища та соціальна інклюзія: світовий досвід для України: аналіт. доп. Київ: НІСД, 2020. 24 с.
6. Експертно-інформаційний центр з універсального дизайну в Україні. URL: https://ud.org.ua/prikladi/239-dp-mizhnarodnij-aeroport-borispil-terminal-d
7. Лидвелл У., Холден К., Батлер Д. Універсальні принципи дизайну.
URL: https://vk.com/doc114556091_442186399?hash=mn8vDMC6QwJozHSroPSjN1A0bsKfCmHpuzACOOsszDH
8. Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року та нормативними документами, прийнятим від 14 квітня 2021 р.
URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-%D1%80#n640
9. Універсальний Дизайн: практичні поради для кожного.
URL: https://issuu.com/undpukraine/docs/unidesign_block_v11/4
10. Convention on the Rights of Persons with Disabilities. URL: https://www.un.org/development/desa/disabilities/convention-on-the-rights-of-persons-with-disabilities.html#menu-header-menu
11. Designing the 21st Century. Ed. by Charlotte and Peter Fiell. Köln: Taschen, 2001. 576 p.
12. Lang J. Urban design. A typology of rocedures and products
URL: https://www.academia.edu/26716540/Jong_Lapng_A_typology_of_Procedures.
13. The Screen Media Reader. Culture, theory, practice. Edited by S. Monteiro. Bloomsbury Academic. 2017. 465 s.
14. Universal Design Project.
URL: https://media.lanecc.edu/users/howardc/PTA103/103UniDesign2/103UniDesign25.html
Опубліковано
2023-12-28
Розділ
ВІЗУАЛЬНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ