Реставраційні процеси у мистецькому житті Кам’янеччини XVIII-XIX ст.

  • Наталія Олексіївна УРСУ Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка
Ключові слова: реставрація, сакральна архітектура, мистецтво, творча спадщина, Кам’янеччина, портрет, живопис

Анотація

Стаття присвячена розгляду деяких реставраційних процесів, що відбувалися у житті пам’яток архітектури, скульптури та живопису, як джерела культурного життя Кам’янеччини XVIII-XIX ст., і має на меті висвітлити реставраційну складову певних об’єктів в історичному і культурному контексті. Актуальність піднятої у статті теми демонструє, що вперше реставраційна складова мистецької спадщини Кам’янеччини XVIII-XIX ст. піддана розгляду як інформаційне джерело культурно-мистецького життя краю. У статті розглянуті конкретні прикладі ревіталізаційних процесів у мистецькому житті регіону з метою привернути увагу науковців до більш глибоких досліджень цього явища. Висвітлені обрані для аналізу живописні композиції як знакова інформаційна складова процесу розвитку культури і мистецтва регіону.

Спираючись на фонди і архіви, автор подає імена видатних бенефакторів, що офірували значні кошти на реставрацію творів мистецтва на землях краю. Подаються імена авторів архітектурних пам’яток, монументальних розписів, творів станкового живопису. Згадуються видатні діячі культури західноєвропейського мистецтва, архітектори, живописці та їх твори, що віддзеркалювали ситуацію в мистецтві і культурі краю. Аналізуються архівні джерела, що містять відомості про знахідки і реставраційні заходи щодо творів мистецтва. Констатуються активні міжнародні зв’язки представників інтелігенції регіону, що впливали на розвиток загальноєвропейських тенденцій у культурно-мистецькому середовищі Кам’янеччини. Піддані аналізу деякі реставровані об’єкти зодчества, а також малярства з зображеннями видатних представників інтелігенції на цих теренах. Особлива увага сконцентрована на прикладах портретів та їх реставрації, яка набуває аналітичної заглибленості, провадить до естетичного усвідомлення образу та починає розвиватись як самостійний напрямок у збереженні творів.

Посилання

1. Кам’янець-Подільський державний міський архів (далі – КПДМА). Ф. 685. Римсько-католицька духовна консисторія. Оп. 4, спр. № 21, 1823.
2. Осетрова Г.О. Поділля пензлем іноземців. Прапор жовтня, 1989. 9 вересня. С. 4.
3. Пам’ятки культури польської спільноти в України: проблеми і перспективи збереження: матеріали всеукр. наук.-практ. онлайн конференції з міжнародною участю, м. Кам’янець-Подільський, 27 травня 2021 р. [Редкол.: В. Фенцур (гол. ред.) та ін.]. Кам’янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута», 2021. 138 с.
4. Філіповіч А. Покровитель милосердя. Святий брат Альберт, Адам Хмєльовський. Краків: Благ. товариство ім. брата Альберта, 2009. 50 с.
5. Greim M. Portrety Michała Potockiego i Króla Augusta II w Kamieńcu Podolskim (Pamiątka traktatu karłowickiego 1699 r.). Wiadomości numizmatyczno-archeologiczne. Kraków, 1907. T. 5. S. 519-522.
6. Hoppen J. Malarz Jan Prechtl – brat Józef od Św. Teresy. Prace i Materiały Sprawozdawcze Sekcji Historii Sztuki i nauk w Wilnie. Wilno, 1938/39. T. III. S. 150-155.
7. Mańkowski P. Bp. Pamiętniki. Warszawa: Wydawnictwo DIG, 2002 r. 464 s.
8. Polska Akademia Umiejętności (далі – PAU). FD [nr nieznany]. Greim M. Wacław Żewuski, Hetman Koronny.
9. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Michał Potocki. Starosta Terebowlański.
10. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Portret Adama Czartoryskiego.
11. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Portret Zofii Chodkiewicz z książąt Radziwiłłow.
12. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Portret Marianny Mniszek 3.VII.78.
13. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Portret-popiersie Juzefa Kossakowskiego, biskupa Infladzkiego.
14. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Portret Jana III.
15. PAU – FD [nr nieznany]. Greim M. Teodor Potocki. Wojewoda Bełzki.
16. Prusiewicz A. Kamieniec-Podolski. Szkic historyczny. Wilno, 1915. 106 s.
17. Rolle J. (Dr. Antoni J.) Zameczki podolskie na kresach multańskich. Warszawa, 1880. T. 2. 290 s.
18. Wołyniak (M. J. Giżycki). Wykaz klasztorów Dominikańskich prowincji Ruskiej. Kraków, 1923. T. 2. 278 s.
Опубліковано
2023-12-28
Розділ
ВІЗУАЛЬНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ