Творча біографія українського співака Олександра Герасименка (джерелознавчий аспект)

  • Марина Володимирівна РОССІХІНА Київський університет імені Бориса Грінченка
Ключові слова: вокальне мистецтво, оперне виконавство, творча біографія О.М. Герасименка, творча діяльність О.М. Герасименка, італійська вокальна школа, українська оперна школа ХІХ ст.

Анотація

У статті висвітлено відомості про життя та творчий шлях українського оперного співака кін. ХІХ – поч. ХХ ст. – Олександра Герасименка, яскравого представника українського класичного вокального мистецтва, творче становлення якого відбувалося в Італії під впливом італійської школи і сцени. Проаналізовано доступну інформацію про діяльність артиста: виявлено розбіжності й неточності в хронології виступів оперного співака, які виправлено й уточнено у статті. На основі італійської та вітчизняної театральної та суспільно-політичної преси вивчено та реконструйовано сценічно-виконавчу діяльність О. Герасименка, розглянуто репертуар артиста, здійснено періодизацію його творчої діяльності. У статті вперше використані музично-публіцистичні публікації, що містять різні оцінки професійного зростання артиста: детально проаналізовано, наведено приклади та зіставлено рецензії з різних газетних джерел на оперні вистави артиста. Простежено взаємодію співака з відомими музикантами того часу, такими як О. Антоновський, А. Боргі, О. Клямжинська, Г. Сюнерберг, А. Тосканіні та іншими, описано їхні спільні виступи; виявлені обставини зростання популярності артиста, яка виражалась у численних пропонованих контрактах (і, відповідно, можливості обирати серед них кращий), активній гастрольній діяльності та великій увазі преси до постаті українського баритона-соліста оперних труп. Використано дослідницькі можливості біографічного, біо-бібліографічного, джерелознавчого, ретроспективного, аналітико-дескриптивного методів та методу систематизації. Наголошено, що віхи творчої біографії О. Герасименка засвідчують успішне формування виконавського стилю співака у мистецькому просторі італійської та української вокальних культур, доведено ефективність та органічність впливу італійської вокальної школи на формування традицій української вокальної школи на зламі ХІХ та ХХ ст.

Посилання

1. Лисенко І. Герасименко Олександр Миколайович 2006. Режим доступу до ресурсу: URL: https://esu.com.ua/article-29209.
2. Лисенко І. Словник співаків України. Київ: Рада, 1997. 354c.
3. Пружанский А. Отечественные певцы. 1750-1917: Словарь. Москва: Советский композитор, 1991. 425 с.
4. Українська музична енциклопедія. Т. 1 / Гол. редкол. Г. Скрипник; Національна Академія Наук України; Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського. Київ: Видавництво Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України, 2006. 680 c.
5. Rosenthal H. and Warrack J. The Concise Oxford Dictionary of Opera, 2d Edition. Oxford: Oxford University Press, 1979. 195 р.
Опубліковано
2023-12-27
Розділ
МУЗИКОЗНАВЧІ СТУДІЇ