Виклики та проблеми сучасної академічної художньої школи після реформи освіти в українських мистецьких ЗВО

  • Сергій Володимирович БРИЛЬОВ Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
  • Валентина Сергіївна КУЗЬМІЧОВА Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
  • Володимир Володимирович КОЛЕСНИКОВ Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури
Ключові слова: академізм, скульптура, живопис академічна школа, образотворче мистецтво, дизайн, сучасні умови, технології, навчання

Анотація

Академічна школа в образотворчому мистецтві та дизайні відігравала важливу роль у розвитку цих галузей, встановлюючи суворі стандарти краси і професійності, базовані на античності та епохи Відродження. Проте, в сучасному світі, з урахуванням культурних та технологічних змін, актуальність таких умов стала предметом обговорення, тому після реформ освіти  Україна має адаптуватися до нових викликів, поєднуючи традиції минулого з інноваційними тенденціями, щоб забезпечити студентам якісну підготовку. З реформою  стає важливим перегляд актуальності, проблем та підходів до трактування цілей мистецької освіти. В сучасних умовах визначення мети мистецької освіти потребує уточнення й доповнення. Поняття процесу від учителя до учня є основою навчання в академічній мистецький школі. Методологія дослідження ґрунтується на культурно-історичному аналізі, що дозволяє глибоко вивчати сучасні художні процеси та експериментальність у мистецтві, сприяючи подальшому розвитку художньої творчості. У статті розглядається цінність традиційних та інноваційних підходів до мистецької освіти в Україні та їхній вплив на формування нового покоління митців у цифрову епоху. Творча діяльність викладачів як активно діючих митців є важливим джерелом особистого досвіду, яке вони можуть передати своїм студентам. Це допомагає здобувачам  вищої освіти отримати практичні знання і навички, які є необхідними для їх професійного розвитку та творчості. Об'єктивна оцінка історичних реалій та вивчення художньо-педагогічних тенденцій допоможе у покращенні науково-педагогічного пошуку та забезпечить перспективи розвитку української вищої художньо-педагогічної освіти на європейському освітньому просторі. І наголошується, що академічні навички служать базою для подальшого розвитку художника, а також показується важливість розгляду питань конкурентоспроможності випускників на міжнародному мистецькому просторі у контексті реформування вищої освіти в Україні. Така стаття важлива для розуміння впливу реформи на українську мистецьку освіту, а також для визначення шляхів подальшого розвитку цього напряму.

Посилання

1. Богуцький Ю., Андрущенко В., Безвершук Ж., Новохатько Л. Українська культура в європейському контексті. Київ: Знання, 2007. 679 с.
2. Волков С. Система мистецької освіти в культурі України 90-х років XX століття: традиції, реформи, перспективи: дис... канд. мистецтвознав.: 17.00.01. Національна музична академія України ім. П.І.Чайковського. Київ, 2003. 209 с.
3. Рожок В. Мистецька освіта і Болонський процес. Урядовий кур’єр. 2005. 4 серпня.
4. Рудницька О. Педагогіка: загальна та мистецька: навч. пос. Тернопіль: Навч. книга-Богдан, 2005. 360 с.
5. Сідлецька Т. Становлення і розвиток мистецької освіти в Україні. Знання. Освіта. Освіченість : зб. матеріалів I Міжнар. наук.-практ. конф., 25-27 вересня 2012 р. Вінниця: ВНТУ, 2012. Сс. 112-114.
6. Цугорка O. Artistic academic education in times of war. Українська академія мистецтва. 2022. Вип. 32. Сс. 161-167.
7. Art and the Academy in the Nineteenth Century. Denis, Rafael Cordoso & Trodd, Colin (Eds). Manchester: Rutgers University Press, 2000. 207 р.
8. L'Art-Pompier. Lécharny, Louis-Marie, Que sais-je? Paris: Presses Universitaires de France. 1998. 16 p.
9. L'Art Pompier Immagini, significati, presenze dell'altro Ottocento francese (1860-1890). Pocket Library of Studies in Art. Vol. 31. 1997. 196 pp.
Опубліковано
2024-10-01
Розділ
ВІЗУАЛЬНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ