Дизайн книги як проєктна робота студентів освітньої програми «Графічний дизайн» Університету Грінченка

  • Наталія Миколаївна БАЛАБУХА Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
  • Оксана Григорівна ЗДОР Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
  • Катерина Володимирівна РАДЬКО Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
Ключові слова: графічний дизайн, дизайн книги, виставка, студентський проект, книжкова графіка, ілюстрація, каліграфія, рукописний шрифт, шрифт, графічна техніка.

Анотація

Статтю присвячено огляду студентських проєктів кафедри дизайну Університету Грінченка, що їх було виконано протягом 2019-2023 рр. і представлено на виставці «Відкриваємо книгу», яка тривала в Музеї книги і друкарства України у березні-квітні 2024 р. Досліджено приклади виконання навчальних завдань студентів третього курсу зі створення цілісного художнього образу книги з врахуванням впливу історичного та мистецького контексту, а також стилістичні, формальні і концептуальні рішення простору книги. Розглянуто і проаналізовано досвід аналогічних виставок в Україні в контексті формування сучасної культури мистецтва книги, тенденції розвитку книжкової графіки, літерації та шрифту в книзі. Метою розвідки є аналіз найкращих книжкових студентських проєктів і висвітлення методики викладання дисципліни «Дизайн книги художньої літератури» за освітньо-професійною програмою 022.00.01 «Графічний дизайн» першого (бакалаврського) рівня кафедри дизайну Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Акцентовано систематизацію досвіду співавторів у викладанні означеної дисципліни та окреслено спільне бачення напрямків реалізації оформлення книги у професійній освіті графічного дизайну. В основу дослідження покладено методи спостереження, експерименту та систематизації, які дали змогу структурувати методику викладання дисципліни «Дизайн книги художньої літератури» та застосування її у проєктній діяльності студентів. Визначено мистецтвознавчий контекст студентських проєктів.

Посилання

1. ХІ Виставка-конкурс імені Георгія Якутовича. URL: http://dvnshu.com/archiv/532-vistavka-konkurs.html.
2. Володимир Юрчишин. Мистецтво книги: Вибране з колекції Музею книги і друкарства України. Каталог. Упорядкув. В. Белиба, Н. Глоба, А. Довбуш, Г. Ємець, Г. Сокиріна. Київ: Музей книги і друкарства України, 2015. 92 с.
3. Дудник І. Гніздовський (5 майстрів українського шрифтового стилю). Кирилівські читання. URL: https://cyreading.blogspot.com/2015/08/5.html.
4. Здор О. Дизайн книги. Синтез змісту і форми: мистецькі та наукові аспекти. Ерделівські читання. Матеріали 25-ї Міжнародної науково-практичної конференції. Ужгород, 11-13 жовтня 2020 р. Сс. 267-281.
5. Конкурс для дизайнерів та ілюстраторів «Корова». Простір української дитячої книги. URL: https://www.barabooka.com.ua/konkurs-dlya-dizajneriv-ta-ilyustratoriv-korova-2/.
6. Лагутенко О. Графіки. Нариси з історії української графіки ХХ століття. Київ: Грані-Т, 2007. 168 с.
7. Мітченко В. Про майбутнє паперової книги. Художник і книга: зб. тез доповідей наук.-практ. конф., Київ, 07 травня 2019 р. Київ, 2019. Сс.14-16.
8. Пшеничний Ю. Студентські книжкові проекти – переможці на конкурсі «Мистецтва книги». Технологія і техніка друкарства. 2011. Вип. 3(33). Сс. 151-154.
9. Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута. Харків: Вид. Олександр Савчук, 2022. 64 с.
10. Фестиваль 2024 – Книжковий Арсенал. Книжковий Арсенал. URL: https://book.artarsenal.in.ua/festyval-2024/.
11. Форум видавців у Львові. Форум видавців. Універсальний словник-енциклопедія. 4-те вид. Київ: Тека, 2006. URL: http://surl.li/uxmbxk/.
12. Шпаков А. Станкова і книжкова графіка. Історія українського мистецтва: у 6 т. Київ, 1967. Т. 5. Сс. 302-323.
13. Щорічний фестиваль дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів». URL: http://surl.li/yknyeq/.
Опубліковано
2024-10-02
Розділ
ВІЗУАЛЬНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ