Волонтерська діяльність музикантів: світовий та український контекст

  • Євгенія Олександрівна МОРЄВА Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв
  • Юлія БОБРОВИЦЬКА Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв
Ключові слова: волонтерство, війна, творчість, джаз, українська поп-музика, артисти, концертна діяльність.

Анотація

Історія волонтерської діяльності музикантів на війні, як у творчості, так і безпосередньо на фронті, пов’язана зі світовими війнами: у І Світовій війні цей рух зароджувався, у ІІ Світовій набув вражаючих масштабів. До загального процесу підключилися бізнес та засоби масової інформації, адже зростання продажів аудіопродукції стимулювало економіку, збільшуючи ресурси для ведення війни та майбутньої перемоги. Основним стилем масової музики в ті роки був джаз, який об’єднав людей на обох континентах. Американським солдатам концерти музикантів, на яких вони чули знайомі пісні, надавали змогу відчути тепло та затишок їхнього дому. Багато музикантів вступили до лав збройних сил: А.Шоу, Г.Міллер, Д.Брубек та ін., які керували військовими музичними колективами, забезпечуючи культурні потреби військових частин. На ІІ Світовій війні частково було вирішено расові питання, адже солдати з різним кольором шкіри воювали поряд.

Українське творче волонтерство у часи ІІ Світової війни було під контролем радянської влади, тривалий час просувались міфи про діяльність деяких митців та приховувались справжні випадки відданості творчих людей. У часи російської агресії з 2014 р. багато українських артистів приєднались до волонтерського руху, виїжджаючи до військових бригад із концертами, збираючи кошти на необхідні, іноді елементарні, речі. Суспільство ніби існувало у двох вимірах: де є війна, а де її нема. Події лютого 2022 р. цей стан змінили кардинально: «спляча» частина вітчизняної творчої спільноти в переважній більшості прокинулась. Музичні символи війни, такі як «Доброго вечора, ми з України», «Ой, у лузі червона калина», «Стефанія» відкрили нову сторінку українського шоу-бізнесу. Війна стала для багатьох творчим тригером, ніби відкрилось нове дихання, артисти занурились у творчу та волонтерську діяльність, збираючи все необхідне для фронту, віддаючи свої гонорари ЗСУ, долучаючись безпосередньо до подій на фронті. Багато українських артистів встали до лав Збройних Сил та Територіальної оборони, продовжуючи творчу діяльність.

Посилання

1. America Needs Music! Down Beat. May 15, 1942.
2. Farley J. Making America’s Music: Jazz History and the Jazz Preservation Act. PhD thesis. University of Glasgow, 2008. 239 p.
3. Gillen A.N. The Role of Jazz in Europe During World War II. Holocaust Studies. 2017. April. 24. URL: http://surl.li/rxtmlt
4. Jazz Musicians Who Served in the U.S. Military. Jazziz, 2018. November, 12. URL : https://www.jazziz.com/jazz-musicians-who-served-in-the-u-s-military/
5. Kater M. H. Different Drummers: Jazz in the Culture of Nazi Germany. Oxford: Oxford University Press, 2003. 320 р.
6. Martin К. Major Glenn Miller, US Army Air Forces. The National WWII Museum, 2019. December, 10.
7. Myers М. Artie Shaw: The War Years. The Wall Street Journal. 2019. October, 15.
8. Pink Floyd. Hey Hey Rise Up!
URL: https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4
9. Rose K.D. Myth and the Greatest Generation. London: Routledge, 2008. 361 p.
10. Studdert W. The Jazz War. London-New York: I.B.Tauris & Co. Ltd, 2018. 238 p.
11. Sutton S. Dave and Iola Brubeck on Dave's World War II experiences and his Army band The Wolf Pack. Transcription. University of the Pacific. URL: http://surl.li/daybpl
12. Touring with the Wolf Pack Band: Dave Brubeck and World War II. The Nation WW II Museum. New Orleans. 2000. May, 15.
13. Yoanna М. de 70 years later, mystery of Glenn Miller’s disappearance may be solved. Colorado Public Radio. 2014. July, 8.
14. Доброго вечора, ми з України (спільний проєкт «PROBASS ∆ HARDI» та НАОНІ).
URL: https://www.youtube.com/watch?v=W2S_ayZ-Eso
15. Іnstagram-сторінка Андрія Хливнюка.
URL: https://www.instagram.com/andriy_khlyvniuk_fan/
Опубліковано
2024-09-28
Розділ
МУЗИКОЗНАВЧІ СТУДІЇ